Het is 1999. Ik ben 32 jaar als ik bij de huisarts zit vanwege mijn aanhoudende verkoudheid. Hoewel ik – met Otrivin erbij – aardig kan functioneren, lijkt het me niet goed om dat continue te blijven gebruiken. De huisarts heeft een andere neusspray voor me. “Die moet je dan wel de rest van je leven blijven gebruiken.’ Het is de beste oplossing die hij me – op dat moment en vanuit zijn vakgebied – kan aanbieden. Dat respecteer ik. Maar als ik buiten sta weet ik meteen dat dit niets voor mij is. Veel te onhandig. Wat als ik op vakantie ga en die spray ben vergeten? Dat wordt een hoop gedoe waar ik helemaal geen zin in heb. Ik denk ook dat het anders moet kunnen. Dat ík iets anders nodig heb.
Inmiddels – in 2020 – ben ik 53. Otrivin heb ik na die periode nooit meer nodig gehad. Andere neusspray’s ook niet. Een homeopathische behandeling bracht uitkomst voor mij. Niet voor niets, hè, dat ik een paar jaar nadien zelf homeopathie ben gaan studeren. Ik heb de positieve effecten van deze geneeswijze meer dan eens zelf ervaren. Nog steeds trouwens.
Bij de homeopaat vertelde ik mijn hele verhaal. Over het verlies van mijn moeder – niet zo heel lang daarvoor -, mijn zwangerschap en bevalling, mijn leven sindsdien en daar, al vertellende, stromen de eerste vastgezette tranen. Niet dat ik eerder niet gehuild had, hoor, heus wel. Maar de diepte van mijn verdriet had meer ontlading nodig dan de beheerste huilbuien die ik mezelf tot dan toe had toegestaan.
Mijn ‘gesnotter’ – waar ik de neusspray voor had gebruikt – bleek alles te maken te hebben met mijn onderdrukte verdriet. Ik kreeg een voor mij in deze situatie passend middel en was een paar inzichten rijker door het vertellen van mijn verhaal en het ervaren van de emoties die daarbij vrijkwamen. Mijn aanhoudende verkoudheid verdween als sneeuw voor de zon.
Ruimte maken voor je eigen verhaal helpt je om op alle fronten – mentaal, emotioneel én fysiek – te helen. Klachten ontstaan negen van de tien keer op niet-fysiek niveau. We merken ze pas op als ze ons in ons dagelijks leven gaan hinderen. Zoals ik met mijn verkoudheidspatroon.
Een mooie ervaring was ik rijker. Als je voelt dat iets voor jou niet klopt, luister dan naar je gevoel. Jij alleen weet wat je nodig hebt.
Als je je daaraan overgeeft, komen de oplossingen als vanzelf naar je toe.

Inspiratie om Zorgeloos je Zelf te Zijn?

Wat leuk dat je je hebt ingeschreven! Je staat op de lijst om mijn volgende nieuwsbrief te ontvangen.